termékek
referenciák
gyártóról
Hírek »
kosár tartalma
A ROMPOX hírei
Nívódíjas a Kossuth Tér

Nívódíjas lett a Kossuth Tér

Az építkezés 85 ezer négyzetméteren folyt

A Nemzet Főtere, a Kossuth Lajos tér megkapta az építőipar egyik legrangosabb hazai kitüntetését, az Építőipari Nívódíjat. Az elismerést 1999 óta minden évben olyanoknak ítélik oda, akik munkájukkal nemcsak maradandót alkotnak, hanem javítják az építőipar megítélését is. Idén a komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában a Kossuth tér rekonstrukciójáért a KÉSZ Építő Zrt. lett a díjazott.

Immár 14. alkalommal ítélték oda az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) által felkért bírálóbizottság tagjai a Nívódíjat. Az elismeréssel olyan építőipari szereplőket és munkájukat jutalmaznak, akik nemcsak magas minőségben alkotnak maradandót, hanem az építőipar megítélését, becsületét is javítják. Idén a Nívódíjat a komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában a Kossuth tér rekonstrukciójáért a KÉSZ Építő Zrt.-nek ítélték oda.

Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója a díjátadáson kiemelte: „a Kossuth tér rekonstrukcióval ez már sorozatban a harmadik Nívódíj, amelyet elnyertünk. Ennél jobb bizonyíték nem is kell arra, hogy a KÉSZ legfontosabb értékei között nem véletlenül szerepel a tudás, a szakmaiság, a megbízhatóság és a csapat sikere mindenek felett."

A Kossuth tér rekonstrukciója alatt a munka mintegy 85 ezer négyzetméteren folyt. Ebből 55 ezer négyzetmétert fed térburkolat, amely kialakításánál a kivitelező ötféle követ és ROMPOX D-2000 fuázóhabarcsot használt fel. A vakok és gyengénlátók segítése érdekében 16 ezer taktilis elemet rögzítettek a térburkolatra. A zöld területek tekintetében is tekintélyes számokat vonultat fel beruházás.

A rekonstrukció után 1,1 hektár fűterülettel, 85 ezer cserjével és 132 fával gazdagodott a Nemzet Főtere. A rekonstrukció része volt a Parlamenti látogatóközpont és a mélygarázs kialakítása is. A háromszintes létesítmény kialakításánál 1555 tonna betonacélt használtak fel a tartószerkezethez, 1390 négyzetméter tégla válaszfalat építettek.

Beépítettek 78 db tűzgátló ajtót és 1100-nál is több LED, neon lámpatestet. A kivitelezésnél kiemelt figyelmet kapott a műemléki környezet megőrzése, óvása, valamint Steindl Imre eredeti koncepciója is. A Kossuth tér rekonstrukciójának generál tervezője a KÖZTI Zrt., vezető tervezője pedig Tima Zoltán volt. A hagyományoknak megfelelően a tanúsítványok átadására 2015. december 09-én, az ÉVOSZ évzáró tanácskozásán került sor. A díjat megtestesítő réztáblát pedig 2016. március 15-e után helyezik el a téren.

(MH alapján)
http://magyarhirlap.hu/cikk/42423/Nivodijas_lett_a_Kossuth_Ter

2015-12-11
További hírek